Home Zupy Zupa z tortellini

Zupa z tortellini

by

To wspaniała, sycąca zupa, która wzbudza entuzjazm kiedy się ją podaje! Podawać z chrupiącym francuskim lub włoskim pieczywem i z sałatą i nic więcej już nie potrzeba! Podawać z tartym parmezanem.

Składniki:

  • 450 g białej kiełbasy
  • 160 g drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1200 ml (5 szkl.) rosołu wołowego
  • 120 ml (1/2 szkl.) wody
  • 120 ml (1/2 szkl.) wytrawnego czerwonego wina
  • 225 g świeżych tortellini
  • 120 g marchwi pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:

  • Zdjąć skórę z kiełbasy. Przyrumienić kiełbasę i podsmażać aż będzie chrupiąca. Wyjąć kiełbasę z garnka. Odlać i odłożyć 1 łyżkę tłuszczu, który się wysmażył.
  • W wysmażonym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodać bulion, wodę, wino, marchew, pomidory, bazylię, oregano, sos pomidorowy i podsmażone kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
  • Dodać cukinię, zieloną paprykę, pietruszkę i tortellini. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 25 minut, pod przykryciem, jeśli używa się świeżych tortellini, lub 45 minut pod przykryciem – w przypadku mrożonych tortellini. Podawać zupę posypaną świeżym parmezanem.

Porcja dla:

11 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1564 głosów)

related articles