To wspaniała, sycąca zupa, która wzbudza entuzjazm kiedy się ją podaje! Podawać z chrupiącym francuskim lub włoskim pieczywem i z sałatą i nic więcej już nie potrzeba! Podawać z tartym parmezanem.
Składniki:
- 450 g białej kiełbasy
- 160 g drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1200 ml (5 szkl.) rosołu wołowego
- 120 ml (1/2 szkl.) wody
- 120 ml (1/2 szkl.) wytrawnego czerwonego wina
- 225 g świeżych tortellini
- 120 g marchwi pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
- Zdjąć skórę z kiełbasy. Przyrumienić kiełbasę i podsmażać aż będzie chrupiąca. Wyjąć kiełbasę z garnka. Odlać i odłożyć 1 łyżkę tłuszczu, który się wysmażył.
- W wysmażonym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodać bulion, wodę, wino, marchew, pomidory, bazylię, oregano, sos pomidorowy i podsmażone kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
- Dodać cukinię, zieloną paprykę, pietruszkę i tortellini. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 25 minut, pod przykryciem, jeśli używa się świeżych tortellini, lub 45 minut pod przykryciem – w przypadku mrożonych tortellini. Podawać zupę posypaną świeżym parmezanem.
Porcja dla:
11 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
110 minut
Średnia 5 / 5 (1564 głosów)