Home Zupy Kartoflanka Śląska

Kartoflanka Śląska

by

Dzisiaj coś chłopskiego 😉 Są różne rodzaje kartoflanek, np. lubelska, mazowiecka, kaszubska, świętokrzyska. Ja ponieważ mieszkam na Śląsku robię naszą kartoflankę. Zupa absolutnie nie dla osób odchudzających się 😉

Składniki:

  • kawałek boczku
  • 2 pęta kiełbasy – w moim przypadku biała („weselna”) i ciemna („ze świniobicia”)
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
  • 7 dużych ziemniaków

Przygotowanie:

  • Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę (obraną ze skóry) w półtalarki.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy smalec i podsmażamy kiełbasę oraz boczek, potem dodajemy majeranek i cebulę pokrojoną w kostkę – smażymy aż cebula się zeszkli.
  • W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w niezbyt grubą kostkę po czym dodajemy je do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy wszystko przez kilka minut.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy wcześniej zagotowane 2 l bulionu. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  • Po tym czasie zaciągamy zupę mąką rozprowadzoną w śmietanie (tak żeby nie było grudek) i zagotowujemy by mąka straciła surowość.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1511 głosów)

related articles