Home Zupy Orientalna zupa z wieprzowiną

Orientalna zupa z wieprzowiną

by

Pyszna i prosta zupa w stylu azjatyckim. Cienko pokrojona wieprzowina, świeży imbir, zielona cebulka i chiński makaron przeniosą Cię w świat kulinarnego Orientu.

Składniki:

  • 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • 1/4 małej główki kapusty, poszatkowanej
  • 120 g chudej polędwicy wieprzowej, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 6 szklanek (1,4 l) bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 8 cebulek dymek, posiekanych
  • 120 g suchego chińskiego makaronu

Przygotowanie:

  • Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać kapustę i mięso. Smażyć, cały czas mieszając, przez około 5 minut, aż mięso przestanie być w środku różowe.
  • Dodać wywar, sos sojowy, imbir i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać cebulę i makaron, wymieszać i gotować przez 2-4 minuty, aż makaron będzie miękki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1236 głosów)

related articles