Home Zupy Rosół wołowy z kluskami z semoliny

Rosół wołowy z kluskami z semoliny

by

Nie ma nic lepszego niż rosół wołowy z kluskami z semoliny. Jest to niemieckie danie, które oryginalnie nazywa się Grießnockerlsuppe. Kluski z semoliny nadają się do zamrażania, tak samo jak sam rosół. Ugotowaną wołowinę można wykorzystać do innych dań, na przykład do sałatki z marynowaną wołowiną.

Składniki:

  • 500 g pręgi wołowej
  • 750 g kości wołowych
  • 1 duża cebula, obrana i przekrojona na pół
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 por, tylko biała część – drobno posiekana
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w krążki
  • 1 korzeń pietruszki, obrany i pokrojony na 4 części
  • 1 łodyga selera naciowego, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 rzepa, obrana i pokrojona w plastry
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Rosół: mięso i kości opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Dodać 2 litry zimnej wody, cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Jeśli nie masz zamiaru zużywać bulionu od razu, nie dodawaj soli na tym etapie, bo może skwaśnieć – zwłaszcza w ciepłe dni. Doprowadzić do wrzenia i usuwać pianę podczas pierwszych 30 minut gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
  • Dodać por, marchew, pietruszkę, seler i rzepę. Gotować przez kolejną godzinę. Przecedzić bulion przez grube sito i wlać z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić i przechowywać w lodówce. Przed ponownym odgrzaniem zupy zdjąć z wierzchu warstwę tłuszczu.
  • Kluski: w małym rondelku podgrzać mleko, dodać masło i stopić je. Stopniowo dodawać semolinę, stale mieszając drewnianą łyżką. Jajka lekko ubić i dodać do mieszaniny. Mieszanina powinna być gładka i nie powinno być w niej żadnych grudek. Doprawić do smaku solą i gałką i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
  • Mokrymi dłońmi lub używając dwóch łyżek formować niewielkie kluski. Wrzucać kluski do gorącego rosołu i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Nie dopuścić do silnego wrzenia, bo kluski są bardzo delikatne i się rozpadną. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

120 minut

Całkowity czas:

150 minut


Średnia 5 / 5 (2488 głosów)

related articles