Home Zupy Zupa krem z wędzoną kiełbasą

Zupa krem z wędzoną kiełbasą

by

Prosty i smaczny przepis. Kawałki serka topionego rozpuszczają się w bulionie drobiowym, tworząc gęstą, zawiesistą zupę. Wędzona kiełbasa sprawia, że zupa jest wyjątkowo aromatyczna.

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 60 g margaryny lub masła
  • 3,5 szklanki (850 ml) bulionu drobiowego
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 g wędzonej kiełbasy

Przygotowanie:

  • Na patelni cebulę podsmażyć na maśle lub margarynie.
  • Dodać bulion drobiowy i ziemniaki. Kiełbasę pokroić na kawałki i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Ziemniaki delikatnie rozdrobnić na mniejsze kawałki, ale nie całkowicie na papkę.
  • Dodać kostki sera i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać mleko i wymieszać. Doprawić pieprzem. Zupa powinna być gęsta, ale jeśli jeśli nadal nie jest, to można ją zagęścić mieszaniną mąki kukurydzianej z wodą. Dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej gęstości.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1286 głosów)

related articles