Wpadłem na ten przepis kiedy chciałem wykorzystać resztki pomidorów z puszki i selera. Można go podwoić lub potroić i ugotować wielki garnek tej zupy. Można też użyć świeżych pomidorów – wedle upodobań.
Składniki:
- 95 g suchej soczewicy
- 235 ml (1 szkl.) wody
- 140 g pomidorów w puszce
- 20 g drobno posiekanej cebuli
- 2 łodygi selera naciowego, posiekanego wraz z liśćmi
Przygotowanie:
- Włożyć soczewicę do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć gaz by zupa gotowała się na wolnym ogniu, dodać pomidory, cebulę i seler. Przykryć i gotować przez 45 minut. Co 15 minut mieszać i sprawdzić, czy nie trzeba dodać więcej wody. 15 minut przed końcem gotowania dodać przyprawy do smaku. Skosztować i, w razie potrzeby, doprawić przed podaniem.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1063 głosów)