Home Zupy Zupa pomidorowa z soczewicą i curry

Zupa pomidorowa z soczewicą i curry

by

Wpadłem na ten przepis kiedy chciałem wykorzystać resztki pomidorów z puszki i selera. Można go podwoić lub potroić i ugotować wielki garnek tej zupy. Można też użyć świeżych pomidorów – wedle upodobań.

Składniki:

  • 95 g suchej soczewicy
  • 235 ml (1 szkl.) wody
  • 140 g pomidorów w puszce
  • 20 g drobno posiekanej cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekanego wraz z liśćmi

Przygotowanie:

  • Włożyć soczewicę do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć gaz by zupa gotowała się na wolnym ogniu, dodać pomidory, cebulę i seler. Przykryć i gotować przez 45 minut. Co 15 minut mieszać i sprawdzić, czy nie trzeba dodać więcej wody. 15 minut przed końcem gotowania dodać przyprawy do smaku. Skosztować i, w razie potrzeby, doprawić przed podaniem.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1063 głosów)

related articles