Wystarczy dla dwóch osób, łatwa do przygotowania i nadaje się do mrożenia. Jeśli ma być zamrożona, nie dodawać śmietany aż do chwili tuż przed podaniem.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 1 mały ziemniak, pokrojony w cienkie plasterki
- 175 g świeżego, drobno pokrojonego brokuła
- 355 ml (1 i 1/2 szkl.) bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz do smaku
- 120 ml (1/2 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
Przygotowanie:
- Roztopić masło w garnku, nie zrumienić. Dodać warzywa, lekko potrząsnąć patelnią, by się pokryły masłem, a następnie przykryć je pergaminem do pieczenia i lekko przycisnąć – nazywa się to „poceniem się” – i poprawia smak. Przykryć garnek pokrywką i bardzo delikatnie podsmażać, aż warzywa zmiękną. Nie przyrumienić.
- Usunąć papier, dodać bulionu drobiowego, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą zupełnie miękkie.
- Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, pieprz i śmietanę. Delikatnie podgrzać, ale nie gotować, bo wtedy śmietana się zetnie.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1494 głosów)