Home Zupy Wykwintna zupa-krem z brokułów

Wykwintna zupa-krem z brokułów

by

Wystarczy dla dwóch osób, łatwa do przygotowania i nadaje się do mrożenia. Jeśli ma być zamrożona, nie dodawać śmietany aż do chwili tuż przed podaniem.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 1 mały ziemniak, pokrojony w cienkie plasterki
  • 175 g świeżego, drobno pokrojonego brokuła
  • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 120 ml (1/2 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w garnku, nie zrumienić. Dodać warzywa, lekko potrząsnąć patelnią, by się pokryły masłem, a następnie przykryć je pergaminem do pieczenia i lekko przycisnąć – nazywa się to „poceniem się” – i poprawia smak. Przykryć garnek pokrywką i bardzo delikatnie podsmażać, aż warzywa zmiękną. Nie przyrumienić.
  • Usunąć papier, dodać bulionu drobiowego, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  • Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, pieprz i śmietanę. Delikatnie podgrzać, ale nie gotować, bo wtedy śmietana się zetnie.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1494 głosów)

related articles