Barszcz czerwony na burakach, z dodatkiem kapusty i soku pomidorowego. Niektórzy twierdzą, że to jakby zupa pomidorowa z burakami – tak czy siak, jest pyszny!
Składniki:
- 1,3 kg wołowiny z kością (gicz, pręga)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 1,4 l wody
- 250 g marchwi, pokrojonej w 2,5 cm kawałki
- 2 laski selera naciowego, pokrojonego w 2,5 cm kawałki
- 1/3 średniej kapusty, poszatkowanej
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu zesmażyć wołowinę na oleju na rumiany kolor.
- Dodać cebulę i wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjąć mięso z garnka i odstawić, aby trochę ostygło. Do garnka dodać marchewkę seler, kapustę, buraki, sok pomidorowy, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
- Przestudzone mięso obrać od kości i pokroić na małe kawałki. Wrzucić z powrotem do garnka. Gotować ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
180 minut
Całkowity czas:
200 minut
Średnia 5 / 5 (1287 głosów)