Home Zupy Barszcz ukraiński z sokiem pomidorowym

Barszcz ukraiński z sokiem pomidorowym

by

Barszcz czerwony na burakach, z dodatkiem kapusty i soku pomidorowego. Niektórzy twierdzą, że to jakby zupa pomidorowa z burakami – tak czy siak, jest pyszny!

Składniki:

  • 1,3 kg wołowiny z kością (gicz, pręga)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1,4 l wody
  • 250 g marchwi, pokrojonej w 2,5 cm kawałki
  • 2 laski selera naciowego, pokrojonego w 2,5 cm kawałki
  • 1/3 średniej kapusty, poszatkowanej

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu zesmażyć wołowinę na oleju na rumiany kolor.
  • Dodać cebulę i wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Wyjąć mięso z garnka i odstawić, aby trochę ostygło. Do garnka dodać marchewkę seler, kapustę, buraki, sok pomidorowy, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
  • Przestudzone mięso obrać od kości i pokroić na małe kawałki. Wrzucić z powrotem do garnka. Gotować ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

180 minut

Całkowity czas:

200 minut


Średnia 5 / 5 (1287 głosów)

related articles