To pyszne sycące danie przyrządzamy z wołowiny, warzyw i klusek oraz trzech zasadniczych składników, bez których nie ma mowy o prawdziwym gulaszu – papryki, cebuli i kminku.
Składniki:
- 1½ łyżki oleju słonecznikowego
- 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g chudej karkówki wołowej pokrojonej w kostkę
- 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka papryki w proszku
- ¼ łyżeczki kminku
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 750 ml wywaru wołowego
- 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć na niewielkim ogniu 10 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić.
- Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 5 minut, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę w proszku, kminek, pomidory wraz z sokiem oraz wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i godzinę dusić na maleńkim ogniu, aż mięso zmięknie.
- Przygotować kluseczki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni. Utrzeć w misce jajko z mlekiem, dodać cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
- Wrzucić do rondla kapustę i wymieszać z mięsem oraz resztą warzyw. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wrzucić do rondla, przykryć i dusić jeszcze 15 minut, aż kluski będą gotowe. Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać gulasz na gorąco w podgrzanych, głębokich talerzach, posypany siekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
120 minut
Średnia 5 / 5 (2148 głosów)