Home Zupy Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

by

To pyszne sycące danie przyrządzamy z wołowiny, warzyw i klusek oraz trzech zasadniczych składników, bez których nie ma mowy o prawdziwym gulaszu – papryki, cebuli i kminku.

Składniki:

  • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g chudej karkówki wołowej pokrojonej w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki kminku
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 750 ml wywaru wołowego
  • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć na niewielkim ogniu 10 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić.
  • Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 5 minut, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę w proszku, kminek, pomidory wraz z sokiem oraz wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i godzinę dusić na maleńkim ogniu, aż mięso zmięknie.
  • Przygotować kluseczki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni. Utrzeć w misce jajko z mlekiem, dodać cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
  • Wrzucić do rondla kapustę i wymieszać z mięsem oraz resztą warzyw. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wrzucić do rondla, przykryć i dusić jeszcze 15 minut, aż kluski będą gotowe. Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać gulasz na gorąco w podgrzanych, głębokich talerzach, posypany siekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

120 minut


Średnia 5 / 5 (2148 głosów)

related articles