To dobra, lekka zupa, która najlepiej smakuje z ciepłym chlebem i świeżą sałatką.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 120 g marchwi, pokrojonej w kostkę
- 40 g drobno posiekanej cebuli
- 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 40 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
Przygotowanie:
- W małym rondelku roztopić masło. Lekko podsmażyć marchew, cebulę i imbir. Dodać ziemniaki i bulion, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić wywar do osobnego naczynia. Przełożyć warzywa do blendera, dodać koperek i wlać tyle wywaru, by przykryć warzywa. Miksować partiami, jeżeli będzie to konieczne. Nadmiar wywaru wylać. Przełożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka.
- Do garnka z warzywami, mieszając, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie gotować, i podawać.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1156 głosów)