Home Zupy Zupa-krem z marchwi

Zupa-krem z marchwi

by

To dobra, lekka zupa, która najlepiej smakuje z ciepłym chlebem i świeżą sałatką.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 120 g marchwi, pokrojonej w kostkę
  • 40 g drobno posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 40 g pokrojonych w kostkę ziemniaków

Przygotowanie:

  • W małym rondelku roztopić masło. Lekko podsmażyć marchew, cebulę i imbir. Dodać ziemniaki i bulion, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić wywar do osobnego naczynia. Przełożyć warzywa do blendera, dodać koperek i wlać tyle wywaru, by przykryć warzywa. Miksować partiami, jeżeli będzie to konieczne. Nadmiar wywaru wylać. Przełożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka.
  • Do garnka z warzywami, mieszając, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie gotować, i podawać.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1156 głosów)

related articles