Zupa cebulowa z żółtym serem, dużą ilością czosnku, pomidorami i z białym winem. Najpierw się ją gotuje, a później zapieka.
Składniki:
- 10 średniej wielkości cebul
- 6 ząbków czosnku
- 2 pomidory
- ½ l wody
- ½ l białego wina
Przygotowanie:
- Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli.
- Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą. Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1158 głosów)