Home Zupy Zupa cebulowa z żółtym serem

Zupa cebulowa z żółtym serem

by

Zupa cebulowa z żółtym serem, dużą ilością czosnku, pomidorami i z białym winem. Najpierw się ją gotuje, a później zapieka.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 pomidory
  • ½ l wody
  • ½ l białego wina

Przygotowanie:

  • Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli.
  • Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą. Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1158 głosów)

related articles