Home Zupy Błyskawiczna zupa z kurczaka

Błyskawiczna zupa z kurczaka

by

Ta łatwa do przyrządzenia potrawa doskonale nadaje się na szybki obiad lub kolację. Czerwona papryka, kukurydza i odrobina świeżych zielonych warzyw wzbogacą zwykły bulion z kurczaka, a dodatek niewielkiej ilości sherry nada mu wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 900 ml wrzątku
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 125 g mrożonej kukurydzy
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonych w krótkie paski

Przygotowanie:

  • Wlać wodę do dużego rondla. Wrzucić kostki bulionu i mieszać, gotując na dużym ogniu, aż bulion zacznie wrzeć. Dodać paprykę i kukurydzę. Doprowadzić ponownie do wrzenia, wrzucić kawałki kurczaka i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować przez 5 minut.
  • Zdjąć pokrywkę z rondla i znowu doprowadzić zupę do wrzenia. Wrzucić do niej brokuły lub młodą kapustę i nie mieszać. Gotować przez 3–4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Zdjąć rondel z ognia. Dodać sherry, szczypiorek i estragon. Natychmiast podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1304 głosów)

related articles