Ta łatwa do przyrządzenia potrawa doskonale nadaje się na szybki obiad lub kolację. Czerwona papryka, kukurydza i odrobina świeżych zielonych warzyw wzbogacą zwykły bulion z kurczaka, a dodatek niewielkiej ilości sherry nada mu wyjątkowy smak.
Składniki:
- 900 ml wrzątku
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 125 g mrożonej kukurydzy
- 200 g piersi z kurczaka, pokrojonych w krótkie paski
Przygotowanie:
- Wlać wodę do dużego rondla. Wrzucić kostki bulionu i mieszać, gotując na dużym ogniu, aż bulion zacznie wrzeć. Dodać paprykę i kukurydzę. Doprowadzić ponownie do wrzenia, wrzucić kawałki kurczaka i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować przez 5 minut.
- Zdjąć pokrywkę z rondla i znowu doprowadzić zupę do wrzenia. Wrzucić do niej brokuły lub młodą kapustę i nie mieszać. Gotować przez 3–4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.
- Zdjąć rondel z ognia. Dodać sherry, szczypiorek i estragon. Natychmiast podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1304 głosów)