To bardzo łatwa zupa, pełna smaku. Rukiew dusi się razem z szalotką w bulionie warzywnym, a następnie miksuje na gładką zupę-krem.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 25 g masła
- 75 g świeżych listków rukwi wodnej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać masło. Podsmażać szalotkę przez 5 minut, aż się przyrumieni.
- Dodać liście rukwi wodnej i smażyć, mieszając przez 1 minutę. Dodać bulion, doprawić solą i pieprzem i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
- Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Podawać z łyżką śmietany.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1280 głosów)