Home Zupy Zupa kalafiorowa z kluseczkami

Zupa kalafiorowa z kluseczkami

by

Pyszna, lekka zupa z kalafiorem i kluskami kładzionymi. Szybka i idealna na każdą okazję. Wszystkim zawsze smakuje!

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 200 g kalafiora
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki.
  • Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać kalafiora i smażyć przez kilka minut.
  • Do garnka z bulionem dodać kalafiora z cebulą oraz marchewkę. Gotować przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • W garnuszku wymieszać wodę z masłem. Dodać mąkę, jajko i sól; wymieszać na jednolitą masę.
  • Za pomocą łyżki formować kluseczki i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować przez 5 minut.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1154 głosów)

related articles