Pyszna, lekka zupa z kalafiorem i kluskami kładzionymi. Szybka i idealna na każdą okazję. Wszystkim zawsze smakuje!
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 200 g kalafiora
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki.
- Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać kalafiora i smażyć przez kilka minut.
- Do garnka z bulionem dodać kalafiora z cebulą oraz marchewkę. Gotować przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- W garnuszku wymieszać wodę z masłem. Dodać mąkę, jajko i sól; wymieszać na jednolitą masę.
- Za pomocą łyżki formować kluseczki i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować przez 5 minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1154 głosów)