Tradycyjny barszcz gotowany na rosole z kości wieprzowych. Można dodać fasolkę perłową, a w lecie świeżą szparagową.
Składniki:
- 4,5 kg szpondru wieprzowego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4-5 suszonych grzybów
- 4 buraki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 szklanka namoczonej fasolki
- 1/2 główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Do dużego garnka włożyć wieprzowinę, włoszczyznę, grzyby i buraki. Gotować przez godzinę.
- Osobno ugotować fasolkę oraz kapustę włoską.
- W rondelku rozpuścić masło i poddusić pomidory. Jak już będą miękkie, przetrzeć je przez sito.
- Do ugotowanego rosołu dodać fasolkę, kapustę i przetarte pomidory, wymieszać i gotować na małym ogniu.
- Słoninę posiekać i wymieszać z natką pietruszki i koperkiem. Dodać startą cebulę i całość rozetrzeć łyżką na masę. Dodać do barszczu i wymieszać. Zagotować.
- Mięso wyjąć z zupy i pokroić na kawałki, dodać z powrotem do garnka.
- Przed podaniem dodać plasterki kiełbasy i ćwiartki jajka na twardo.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
110 minut
Średnia 5 / 5 (1453 głosów)