Home Zupy Barszcz ukraiński z kiełbasą

Barszcz ukraiński z kiełbasą

by

Tradycyjny barszcz gotowany na rosole z kości wieprzowych. Można dodać fasolkę perłową, a w lecie świeżą szparagową.

Składniki:

  • 4,5 kg szpondru wieprzowego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 4 buraki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 szklanka namoczonej fasolki
  • 1/2 główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka włożyć wieprzowinę, włoszczyznę, grzyby i buraki. Gotować przez godzinę.
  • Osobno ugotować fasolkę oraz kapustę włoską.
  • W rondelku rozpuścić masło i poddusić pomidory. Jak już będą miękkie, przetrzeć je przez sito.
  • Do ugotowanego rosołu dodać fasolkę, kapustę i przetarte pomidory, wymieszać i gotować na małym ogniu.
  • Słoninę posiekać i wymieszać z natką pietruszki i koperkiem. Dodać startą cebulę i całość rozetrzeć łyżką na masę. Dodać do barszczu i wymieszać. Zagotować.
  • Mięso wyjąć z zupy i pokroić na kawałki, dodać z powrotem do garnka.
  • Przed podaniem dodać plasterki kiełbasy i ćwiartki jajka na twardo.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1453 głosów)

related articles