Prosty i pyszny przepis na uszka do barszczu lub zupy grzybowej na świąteczny stół. Lepienie uszek zabiera trochę czasu, ale warto się poświęcić!
Składniki:
- 70 g suszonych grzybów
- 1/2 czerstwej bułki
- 1 cebula
- 20 g tłuszczu
- 20 g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie umyć i ugotować do miękkości, odcedzić.
- Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć. Grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do grzybów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Z mąki, wody, jajka i soli zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i jednolite.
- Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadratu, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić tak, aby powstało uszko.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać uszka partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do barszczu.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1586 głosów)