Home Zupy Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

by

Prosty i pyszny przepis na uszka do barszczu lub zupy grzybowej na świąteczny stół. Lepienie uszek zabiera trochę czasu, ale warto się poświęcić!

Składniki:

  • 70 g suszonych grzybów
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 cebula
  • 20 g tłuszczu
  • 20 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Grzyby dokładnie umyć i ugotować do miękkości, odcedzić.
  • Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć. Grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do grzybów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Z mąki, wody, jajka i soli zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i jednolite.
  • Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadratu, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić tak, aby powstało uszko.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać uszka partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do barszczu.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1586 głosów)

related articles