Bardzo dobre paluszki z parmezanem. Można je podać do zupy, do barszczu na przykład, albo do piwa. Idealna zakąska i przekąska na każdą imprezę.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 szczypta chili
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 125 g drobno startego parmezanu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sezam i mak do posypania
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę z chili i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wymieszać pocierając w palcach.
- Dodać ser, jedno całe jajko i 1 żółtko. Dodać musztardę i wymieszać. Lekko wyrabiać ciasto przez 30 sekund.
- Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 23×30 cm.
- Pokroić w paski, skręcać je i układać na natłuszczonej blaszce. Roztrzepać pozostałe białko i posmarować nim paluchy. Posypać sezamem lub makiem, a następnie piec przez 18-20 minut (aż się lekko przyrumienią).
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1821 głosów)