Home Zupy Paluchy serowe

Paluchy serowe

by admin

Bardzo dobre paluszki z parmezanem. Można je podać do zupy, do barszczu na przykład, albo do piwa. Idealna zakąska i przekąska na każdą imprezę.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szczypta chili
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 125 g drobno startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • sezam i mak do posypania

Przygotowanie:

  • Wymieszać mąkę z chili i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wymieszać pocierając w palcach.
  • Dodać ser, jedno całe jajko i 1 żółtko. Dodać musztardę i wymieszać. Lekko wyrabiać ciasto przez 30 sekund.
  • Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 23×30 cm.
  • Pokroić w paski, skręcać je i układać na natłuszczonej blaszce. Roztrzepać pozostałe białko i posmarować nim paluchy. Posypać sezamem lub makiem, a następnie piec przez 18-20 minut (aż się lekko przyrumienią).

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:


30 minut

Czas gotowania:


20 minut

Całkowity czas:


80 minut


Średnia 5 / 5 (1821 głosów)

related articles