Home Zupy Prosty barszcz czerwony

Prosty barszcz czerwony

by

Przepis na ten świetny barszcz dostałam od mojego 90-letniego teścia, Vincenta. Można podać z odrobiną kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 900 g żeberek wieprzowych, drobno pokrojonych
  • 80 g cebuli, drobno posiekanej
  • 1500 ml (6 szklanek) wody
  • 850 g czerwonych buraków ze słoika, odsączonych i pokrojonych, sok odlać do osobnej miseczki
  • 500 g (2 szklanki) kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Wodę w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie, około 15 minut.
  • W innym garnku dusić żeberka i cebulę w 4 szklankach wody przez 2 godziny, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i odstawić. Odcedzić tłuszcz i wlać go do soku z buraków. Dodać pokrojone mięso wieprzowe i buraki, i dusić na wolnym ogniu.
  • W miseczce wymieszać trzepaczką śmietanę z 2 szklankami wody i octem. Powoli dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

140 minut

Całkowity czas:

155 minut


Średnia 5 / 5 (1382 głosów)

related articles