Przepis na ten świetny barszcz dostałam od mojego 90-letniego teścia, Vincenta. Można podać z odrobiną kwaśnej śmietany.
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków
- 900 g żeberek wieprzowych, drobno pokrojonych
- 80 g cebuli, drobno posiekanej
- 1500 ml (6 szklanek) wody
- 850 g czerwonych buraków ze słoika, odsączonych i pokrojonych, sok odlać do osobnej miseczki
- 500 g (2 szklanki) kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Wodę w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie, około 15 minut.
- W innym garnku dusić żeberka i cebulę w 4 szklankach wody przez 2 godziny, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i odstawić. Odcedzić tłuszcz i wlać go do soku z buraków. Dodać pokrojone mięso wieprzowe i buraki, i dusić na wolnym ogniu.
- W miseczce wymieszać trzepaczką śmietanę z 2 szklankami wody i octem. Powoli dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
140 minut
Całkowity czas:
155 minut
Średnia 5 / 5 (1382 głosów)