Niezwykle kremowa i smakowita zupa. Bardzo łatwo się ją gotuje i nie zawiera dużo tłuszczu! Oprócz cukinii i kolendry są w niej też ziemniaki. Można podawać z chlebem.
Składniki:
- 1/2 szalotki
- 1 kg cukinii, umytej i pokrojonej na kawałki
- 1 łyżka serka śmietankowego lub creme fraiche
- 1 duży ziemniak lub 2 małe, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 25 g posiekanej świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- woda
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz serka śmietankowego) włożyć do dużego garnka i zalać wodą, aby je przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmiękną (w parowarze gotować 20 minut od chwili kiedy zacznie gwizdać).
- Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dodać serek śmietankowy lub creme fraiche, i wymieszać. Podawać bardzo gorącą ze świeżym chlebem lub z grzankami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1156 głosów)