Home Zupy Zupa z cukinii z kolendrą

Zupa z cukinii z kolendrą

by

Niezwykle kremowa i smakowita zupa. Bardzo łatwo się ją gotuje i nie zawiera dużo tłuszczu! Oprócz cukinii i kolendry są w niej też ziemniaki. Można podawać z chlebem.

Składniki:

  • 1/2 szalotki
  • 1 kg cukinii, umytej i pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka serka śmietankowego lub creme fraiche
  • 1 duży ziemniak lub 2 małe, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • woda

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki (oprócz serka śmietankowego) włożyć do dużego garnka i zalać wodą, aby je przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmiękną (w parowarze gotować 20 minut od chwili kiedy zacznie gwizdać).
  • Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dodać serek śmietankowy lub creme fraiche, i wymieszać. Podawać bardzo gorącą ze świeżym chlebem lub z grzankami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1156 głosów)

related articles