Pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem tymianku, czosnku i cebuli. Przez to, że dość długo się ją gotuje, nabiera głębokiego smaku.
Składniki:
- 400 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 150 g drobno posiekanej cebuli
- 0,5 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Pokroić dynię w 1,5 cm kostkę.
- Podgrzać bulion z solą, dynią, cebulą, tymiankiem, czosnkiem i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, bez przykrycia, przez 30 minut.
- Zmiksować zupę małymi partiami (1 szklanka na raz) w blenderze.
- Wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na małym ogniu jeszcze przez 30 minut. Dodać śmietanę. Wlać do miseczek na zupę i udekorować świeżą natką pietruszki.
Porcja dla:
9 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1162 głosów)