Home Zupy Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

by

Pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem tymianku, czosnku i cebuli. Przez to, że dość długo się ją gotuje, nabiera głębokiego smaku.

Składniki:

  • 400 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 g drobno posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • Pokroić dynię w 1,5 cm kostkę.
  • Podgrzać bulion z solą, dynią, cebulą, tymiankiem, czosnkiem i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, bez przykrycia, przez 30 minut.
  • Zmiksować zupę małymi partiami (1 szklanka na raz) w blenderze.
  • Wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na małym ogniu jeszcze przez 30 minut. Dodać śmietanę. Wlać do miseczek na zupę i udekorować świeżą natką pietruszki.

Porcja dla:

9 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1162 głosów)

related articles