Moja wersja zupy cebulowej popularnej w kuchni francuskiej. Należy ją podawać posypaną serem żółtym, z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- 1 kg cebuli
Przygotowanie:
- Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gdy warzywa będą całkiem miękkie wyjąć je z wywaru wraz z ziołami.
- Cebulę i czosnek obrać. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
- Pozostałe cebule pokroić w ćwiartki i podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Całość zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.
- Przetartą cebulę dodać do wywaru z włoszczyzny razem z podsmażoną cebulą. Doprawić vegetą.
- Zupę podawać posypaną serem żółtym.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1209 głosów)