Home Zupy Moja zupa cebulowa

Moja zupa cebulowa

by

Moja wersja zupy cebulowej popularnej w kuchni francuskiej. Należy ją podawać posypaną serem żółtym, z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 1 kg cebuli

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gdy warzywa będą całkiem miękkie wyjąć je z wywaru wraz z ziołami.
  • Cebulę i czosnek obrać. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
  • Pozostałe cebule pokroić w ćwiartki i podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Całość zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.
  • Przetartą cebulę dodać do wywaru z włoszczyzny razem z podsmażoną cebulą. Doprawić vegetą.
  • Zupę podawać posypaną serem żółtym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1209 głosów)

related articles