Home Zupy Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami

by

Ta zupa bardzo często gości u nas na rodzinnym stole. Bardzo lubię połączenie tłuczonych ziemniaków i winnego aromatycznego barszczu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-5 buraków ćwikłowych
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  • Buraki, marchewkę, selera i pietruszkę obrać i wrzucić do gotującej się wody. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż buraki będą miękkie.
  • Z zupy wyjąć dwa mniejsze buraki, drobno pokroić i z powrotem wrzucić do garnka.
  • Dodać ocet winny i gotować, aż barszcz uzyska intensywny kolor. Odstawić z ognia.
  • Na patelni roztopić połowę masła i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, od czasu do czasu podlać odrobiną wody i dusić przez 5 minut.
  • Ziemniaki utłuc z pozostałym masłem. Nakładać do talerzy, polać cebulą i zalać barszczem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1320 głosów)

related articles