Ta zupa bardzo często gości u nas na rodzinnym stole. Bardzo lubię połączenie tłuczonych ziemniaków i winnego aromatycznego barszczu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4-5 buraków ćwikłowych
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Buraki, marchewkę, selera i pietruszkę obrać i wrzucić do gotującej się wody. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż buraki będą miękkie.
- Z zupy wyjąć dwa mniejsze buraki, drobno pokroić i z powrotem wrzucić do garnka.
- Dodać ocet winny i gotować, aż barszcz uzyska intensywny kolor. Odstawić z ognia.
- Na patelni roztopić połowę masła i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, od czasu do czasu podlać odrobiną wody i dusić przez 5 minut.
- Ziemniaki utłuc z pozostałym masłem. Nakładać do talerzy, polać cebulą i zalać barszczem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1320 głosów)