Ten chłodnik jest idealny na gorące, letnie dni. Podaje się go w szklankach w grzankami i pokruszonym serem feta. Doskonała przystawka na imprezy!
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 pory, umyte i posiekane
- 1 łyżeczka curry
- 3 cukinie, obrane i pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
- Do garnka wlać bulion i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
- W międzyczasie, w drugim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć pory aby zmiękły. Dodać cukinię i curry, dobrze wymieszać, a następnie wlać bulion.
- Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez około 30 minut.
- Studzić przez kilka minut, a następnie dodać creme fraiche i zmiksować ręcznym blenderem. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, wymieszać i przelać do 4 szklanek. Udekorować grzankami i serem feta. Podawać na zimno.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
115 minut
Średnia 5 / 5 (1532 głosów)