Home Zupy Stary jak świat kapuśniak

Stary jak świat kapuśniak

by

Bardzo pożywna zupa, świetna podczas zimowych dni.

Składniki:

  • 1/2 średniej główki kapusty
  • 4 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 słodka cebula, rozgnieciona
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szkl. keczupu

Przygotowanie:

  • Umieścić posiekaną kapustę w 8-litrowym garnku.
  • Włożyć do mikrofali pokrojony seler z 2 łyżkami wody i pozostawić na 6 minut w wysokiej temperaturze.
  • Włożyć do mikrofali pokrojoną marchewkę z 2 łyżkami wody i pozostawić na 4 minuty w wysokiej temperaturze.
  • Dodać marchewkę i seler do garnka. Dodać rozgniecioną słodką cebulę i keczup. Dodać sok pomidorowy, bulion warzywny, bulion drobiowy i pomidory. Wlać wodę do puszek i wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Gotować przez następne 30 minut.
  • Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
  • Podawać z kromkami bagietki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.

Porcja dla:

20 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

220 minut

Całkowity czas:

240 minut


Średnia 5 / 5 (1307 głosów)

related articles