Bardzo pożywna zupa, świetna podczas zimowych dni.
Składniki:
- 1/2 średniej główki kapusty
- 4 duże marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 słodka cebula, rozgnieciona
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 3/4 szkl. keczupu
Przygotowanie:
- Umieścić posiekaną kapustę w 8-litrowym garnku.
- Włożyć do mikrofali pokrojony seler z 2 łyżkami wody i pozostawić na 6 minut w wysokiej temperaturze.
- Włożyć do mikrofali pokrojoną marchewkę z 2 łyżkami wody i pozostawić na 4 minuty w wysokiej temperaturze.
- Dodać marchewkę i seler do garnka. Dodać rozgniecioną słodką cebulę i keczup. Dodać sok pomidorowy, bulion warzywny, bulion drobiowy i pomidory. Wlać wodę do puszek i wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Gotować przez następne 30 minut.
- Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
- Podawać z kromkami bagietki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.
Porcja dla:
20 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
220 minut
Całkowity czas:
240 minut
Średnia 5 / 5 (1307 głosów)