Zupa-krem z pomidorów i świeży chleb – uwielbiam to! Osoby liczące kalorie mogą użyć mleka zamiast śmietany, albo wymieszać je pół na pół. Najlepiej smakuje tu świeża bazylia, ale można użyć suszonej. Tę zupę można z powodzeniem zamrażać.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, grubo posiekane
- 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 liście laurowe
- 3 łodyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
- 1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę – nie przyrumienić! Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek, oregano, tymianek, bazylię i liście laurowe i smażyć jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu – przyprawy wchłoną oliwę.
- Dodać pomidory i pokroić je z grubsza drewnianą łyżką. Dodać cukier, sól i pieprz. Dodać bulion, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować powoli przez około 10 minut z lekko odsunięta pokrywką.
- Zdjąć z ognia i odstawić, by zupa lekko przestygła. Wyjąć łodyżki tymianku i liście laurowe i zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera.
- Ponownie wstawić zupę na gaz, dodać śmietanę i podgrzać całość. Kiedy zupa będzie już bardzo gorąca doprawić solą, pieprzem i cukrem, a przed podaniem posypać parmezanem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (2069 głosów)