Home Zupy Pomidorowa zupa-krem

Pomidorowa zupa-krem

by admin

Zupa-krem z pomidorów i świeży chleb – uwielbiam to! Osoby liczące kalorie mogą użyć mleka zamiast śmietany, albo wymieszać je pół na pół. Najlepiej smakuje tu świeża bazylia, ale można użyć suszonej. Tę zupę można z powodzeniem zamrażać.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, grubo posiekane
  • 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 3 łodyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę – nie przyrumienić! Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek, oregano, tymianek, bazylię i liście laurowe i smażyć jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu – przyprawy wchłoną oliwę.
  • Dodać pomidory i pokroić je z grubsza drewnianą łyżką. Dodać cukier, sól i pieprz. Dodać bulion, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować powoli przez około 10 minut z lekko odsunięta pokrywką.
  • Zdjąć z ognia i odstawić, by zupa lekko przestygła. Wyjąć łodyżki tymianku i liście laurowe i zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera.
  • Ponownie wstawić zupę na gaz, dodać śmietanę i podgrzać całość. Kiedy zupa będzie już bardzo gorąca doprawić solą, pieprzem i cukrem, a przed podaniem posypać parmezanem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:


10 minut

Czas gotowania:


20 minut

Całkowity czas:


60 minut


Średnia 5 / 5 (2069 głosów)

related articles