Doskonała dawka witamin na upalny dzień. Najlepiej użyć nowalijek, które dają mocny smak i chłodzić zupę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, ale im dłużej poleży w chłodzie, tym będzie smaczniejsza.
Składniki:
- 1 duży pęczek botwiny
- 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
- 2 ogórki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/4 pęczka koperku
- 4 dymki wraz ze szczypiorkiem, drobno posiekane
Przygotowanie:
- Botwinę umyć, odciąć korzonki z buraczków, a resztę drobno posiekać.
- W dużej szklanej misce wymieszać drobno pokrojoną botwinę z pokrojoną rzodkiewką, ogórkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i dymką. Zalać to wszystko jogurtem lub kefirem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby wszystkie warzywa puściły sok i dobrze przeszły aromatami. Od czasu do czasu można całość wymieszać. Jeśli po wyjęciu z lodówki chłodnik będzie za gęsty, można dodać odrobinę kwasu buraczanego lub półpłynnego kefiru.
- Podawać z połówkami jajka na twardo. Każdą porcję przyozdobić zieleniną.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1457 głosów)