Home Zupy Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

by

Doskonała dawka witamin na upalny dzień. Najlepiej użyć nowalijek, które dają mocny smak i chłodzić zupę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, ale im dłużej poleży w chłodzie, tym będzie smaczniejsza.

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
  • 2 ogórki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 pęczka koperku
  • 4 dymki wraz ze szczypiorkiem, drobno posiekane

Przygotowanie:

  • Botwinę umyć, odciąć korzonki z buraczków, a resztę drobno posiekać.
  • W dużej szklanej misce wymieszać drobno pokrojoną botwinę z pokrojoną rzodkiewką, ogórkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i dymką. Zalać to wszystko jogurtem lub kefirem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby wszystkie warzywa puściły sok i dobrze przeszły aromatami. Od czasu do czasu można całość wymieszać. Jeśli po wyjęciu z lodówki chłodnik będzie za gęsty, można dodać odrobinę kwasu buraczanego lub półpłynnego kefiru.
  • Podawać z połówkami jajka na twardo. Każdą porcję przyozdobić zieleniną.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1457 głosów)

related articles