Home Zupy Czerwony barszcz z ziemniakami

Czerwony barszcz z ziemniakami

by

Przygotowując ten barszcz zamiast kroić warzywa ścieram je na tarce i gotuję na bulionie wołowym. Z powodzeniem można go zastąpić warzywnym i barszcz będzie wegetariański.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 2 buraki, obrane
  • 4 ziemniaki

Przygotowanie:

  • Marchewkę, seler i por zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę rosołową, i gotować przez 20 minut.
  • Po tym czasie wrzucić obrane buraki i gotować jeszcze przez 25 minut. Wyjąć buraki, przestudzić i zetrzeć na tarce.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować przez 10-15 minut.
  • Na maśle podsmażyć cebulę i dodać do zupy. Dodać starte buraki i czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  • Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać sok z 1/2 cytryny albo 2 łyżki octu, wymieszać i gotować przez 5 minut.
  • Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać odrobinę gorącej zupy i dobrze rozmieszać. Wlać do barszczu, wymieszać i zagotować. Na koniec można doprawić maggi wedle uznania.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1504 głosów)

related articles