Przygotowując ten barszcz zamiast kroić warzywa ścieram je na tarce i gotuję na bulionie wołowym. Z powodzeniem można go zastąpić warzywnym i barszcz będzie wegetariański.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 por
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 kostka bulionu wołowego
- 2 buraki, obrane
- 4 ziemniaki
Przygotowanie:
- Marchewkę, seler i por zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę rosołową, i gotować przez 20 minut.
- Po tym czasie wrzucić obrane buraki i gotować jeszcze przez 25 minut. Wyjąć buraki, przestudzić i zetrzeć na tarce.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować przez 10-15 minut.
- Na maśle podsmażyć cebulę i dodać do zupy. Dodać starte buraki i czosnek, doprawić solą i pieprzem.
- Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać sok z 1/2 cytryny albo 2 łyżki octu, wymieszać i gotować przez 5 minut.
- Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać odrobinę gorącej zupy i dobrze rozmieszać. Wlać do barszczu, wymieszać i zagotować. Na koniec można doprawić maggi wedle uznania.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1504 głosów)