Home Zupy Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

by

Tradycyjne krokiety najlepsze do barszczu czerwonego. Pysznie aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów zawinięty w ruloniki z naleśników.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli
  • 2-3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • W zmiksować jajka z mąką, solą, mlekiem i wodą na jednolitą masę.
  • Na patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury.
  • Ciasto nalewać na patelnię chochelką, przechylając patelnię na wszystkie strony aby ciasto równomiernie się rozlało. Smażyć naleśniki na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
  • Farsz

  • Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odsączyć.
  • Grzyby namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie ,w której się moczyły i odcedzić. (Wywar jest bardzo aromatyczny i można go wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy).
  • Kapustę i grzyby zmielić w maszynce.
  • Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać zmieloną kapustę z grzybami i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulonik, a końce naleśnika zawijać do środka.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

50 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1626 głosów)

related articles