Tradycyjne krokiety najlepsze do barszczu czerwonego. Pysznie aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów zawinięty w ruloniki z naleśników.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
- 2-3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W zmiksować jajka z mąką, solą, mlekiem i wodą na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury.
- Ciasto nalewać na patelnię chochelką, przechylając patelnię na wszystkie strony aby ciasto równomiernie się rozlało. Smażyć naleśniki na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
- Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odsączyć.
- Grzyby namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie ,w której się moczyły i odcedzić. (Wywar jest bardzo aromatyczny i można go wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy).
- Kapustę i grzyby zmielić w maszynce.
- Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać zmieloną kapustę z grzybami i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
- Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulonik, a końce naleśnika zawijać do środka.
Farsz
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
50 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1626 głosów)