Najpyszniejszy na świecie barszcz czerwony z dodatkiem suszonych śliwek. Buraki piekę w piekarniku, dzięki czemu zyskują na aromacie!
Składniki:
- 700 g buraków
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki soku z buraków i jabłek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
- Buraki wyszorować i zawinąć w folię. Piec przez około 45 minut.
- Śliwki zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać goździki i skórkę cytrynową, gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przecedzić.
- Buraki włożyć do zimnej wody i obrać. Zetrzeć na tarce, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Gotować przez 10 minut. Przecedzić, dodać wywar ze śliwek, miód i sok buraczano-jabłkowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pasztecikami.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
70 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1207 głosów)