Home Zupy Barszczyk ze śliwkami

Barszczyk ze śliwkami

by

Najpyszniejszy na świecie barszcz czerwony z dodatkiem suszonych śliwek. Buraki piekę w piekarniku, dzięki czemu zyskują na aromacie!

Składniki:

  • 700 g buraków
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki soku z buraków i jabłek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  • Buraki wyszorować i zawinąć w folię. Piec przez około 45 minut.
  • Śliwki zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać goździki i skórkę cytrynową, gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przecedzić.
  • Buraki włożyć do zimnej wody i obrać. Zetrzeć na tarce, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Gotować przez 10 minut. Przecedzić, dodać wywar ze śliwek, miód i sok buraczano-jabłkowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pasztecikami.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1207 głosów)

related articles