Smaczna zupa na jesienne dni. Dynia zmiksowana z dużą ilością czosnku i podawana z prażonymi pestkami i grzankami.
Składniki:
- 500 g dyni
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 litr mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Odstawić do przestudzenia.
- Przestudzoną dynię zmiksować z czosnkiem na gładko. Przełożyć do garnka, dodać mleko, sól i pieprz, gotować przez 5 minut. Posypać pietruszką i majerankiem.
- Na patelni uprażyć pestki dyni i grzanki. Dodać do zupy bezpośrednio przez podaniem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (940 głosów)