Home Zupy Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

by

Smaczna zupa na jesienne dni. Dynia zmiksowana z dużą ilością czosnku i podawana z prażonymi pestkami i grzankami.

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  • Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Odstawić do przestudzenia.
  • Przestudzoną dynię zmiksować z czosnkiem na gładko. Przełożyć do garnka, dodać mleko, sól i pieprz, gotować przez 5 minut. Posypać pietruszką i majerankiem.
  • Na patelni uprażyć pestki dyni i grzanki. Dodać do zupy bezpośrednio przez podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (940 głosów)

related articles