Ta wspaniale doprawiona zupa świetnie nadaje się na początek głównego posiłku. Można ją też podać na lunch z dojrzałym serem i chlebem. Pomidory z puszki mają intensywniejszy kolor i smak niż większość świeżych, szczególnie w zimie. Nie ma potrzeby ich obierać ze skórki i dusić.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 6 szalotek, drobno posiekanych
- 85 g czerwonego ryżu camargue (można użyć inny ulubiony ryż)
- 150 g białego wytrawnego wina
- 400 ml wywaru warzywnego
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżki świeżego oregano lub bazylii, drobno posiekane
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić szalotki i smażyć na małym ogniu 4-5 minut, aż zmiękną.
- Dodać ryż i starannie wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się oliwą. Smażyć na małym ogniu 30 sekund. Wlać wino, zwiększyć ogień na duży i gotować 30 sekund, następnie dodać wywar i pomidory wraz z sokiem.
- Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 35-40 minut, aż ryż zrobi się miękki.
- Dodać posiekane oregano lub bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Nalać do misek, nałożyć na każdą porcję łyżkę śmietany i posypać listkami bazylii. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1599 głosów)