Home Zupy Zupa pomidorowa z czerwonym ryżem

Zupa pomidorowa z czerwonym ryżem

by

Ta wspaniale doprawiona zupa świetnie nadaje się na początek głównego posiłku. Można ją też podać na lunch z dojrzałym serem i chlebem. Pomidory z puszki mają intensywniejszy kolor i smak niż większość świeżych, szczególnie w zimie. Nie ma potrzeby ich obierać ze skórki i dusić.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 6 szalotek, drobno posiekanych
  • 85 g czerwonego ryżu camargue (można użyć inny ulubiony ryż)
  • 150 g białego wytrawnego wina
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki świeżego oregano lub bazylii, drobno posiekane
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić szalotki i smażyć na małym ogniu 4-5 minut, aż zmiękną.
  • Dodać ryż i starannie wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się oliwą. Smażyć na małym ogniu 30 sekund. Wlać wino, zwiększyć ogień na duży i gotować 30 sekund, następnie dodać wywar i pomidory wraz z sokiem.
  • Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 35-40 minut, aż ryż zrobi się miękki.
  • Dodać posiekane oregano lub bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Nalać do misek, nałożyć na każdą porcję łyżkę śmietany i posypać listkami bazylii. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1599 głosów)

related articles