Home Zupy Szybka wegańska zupa ogórkowa

Szybka wegańska zupa ogórkowa

by

Uwielbiam zupy, ale nie zawsze mam czas na krojenie warzyw. Dlatego do tej zupy dodaję gotową mieszankę prosto z zamrażarki 🙂 Dzięki temu mam pyszną zupę gotową w 25 minut!

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonki „Zupa jarzynowa” Hortex lub podobnej, z ziemniakami, marchewką, brukselką i kalafiorem
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarnka pieprzu
  • 3 ziemniaki

Przygotowanie:

  • Mrożone warzywa wrzucić do garnka, zalać około 1 litrem wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem.
  • W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do zupy gdy zacznie wrzeć. Dodać posiekany czosnek i „wegetę”. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
  • Zetrzeć ogórki kiszone na tarce na drobnych oczkach i dodać do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. (Ja lubię mocno rozgotowane ziemniaki w zupie.) Dodać około pół szklanki wody z kiszonych ogórków, do smaku. Gotować jeszcze ok. 5 minut.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać więcej wody z ogórków kiszonych, żeby zupa była kwaśniejsza.
  • Podawać z posiekanym świeżym koperkiem.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1530 głosów)

related articles