Home Zupy Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

by

Pyszna zupa z niezwykłym aromatem świeżej bazylii zmieszanej z pieczonymi pomidorami. Koniecznie spróbuj! Zobacz nasz przepis video z tą zupą!

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 kg pomidorów śliwkowych pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 litr gorącego bulionu drobiowego
  • garść świeżej bazylii
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
  • Na dużej blaszce ułożyć czosnek i pokrojone pomidory (skórką do dołu). Skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Piec przez godzinę.
  • Odrywać końcówki łupinek czosnku i wycisnąć zawartość do blendera. Dodać pomidory i sok zebrany na blaszce. Wlać bulion, dodać bazylię i ocet, zmiksować na gładko. Można podawać na gorąco lub na zimno.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1129 głosów)

related articles