Pyszna zupa z niezwykłym aromatem świeżej bazylii zmieszanej z pieczonymi pomidorami. Koniecznie spróbuj! Zobacz nasz przepis video z tą zupą!
Składniki:
- 4 ząbki czosnku, nieobrane
- 1 kg pomidorów śliwkowych pokrojonych na ćwiartki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 litr gorącego bulionu drobiowego
- garść świeżej bazylii
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
- Na dużej blaszce ułożyć czosnek i pokrojone pomidory (skórką do dołu). Skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Piec przez godzinę.
- Odrywać końcówki łupinek czosnku i wycisnąć zawartość do blendera. Dodać pomidory i sok zebrany na blaszce. Wlać bulion, dodać bazylię i ocet, zmiksować na gładko. Można podawać na gorąco lub na zimno.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1129 głosów)