To jest typowa chińska zupa z imbirem, krewetkami i tofu. Jest łatwa i szybka do ugotowania! Dobra na zimną pogodę!
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 (1,5 cm) kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 170 g surowych małych krewetek, obranych i oczyszczonych z przewodu pokarmowego
- 1 l bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej w dużym rondlu lub w woku na dużym ogniu. Podsmażyć czosnek z imbirem, aż uwolnią się aromaty, a czosnek się lekko przyrumieni. Dodać krewetki i smażyć, mieszając, aż się usmażą, a następnie wyjąć z patelni i odstawić. Wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na średni, dodać tofu i groszek, przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do łagodnego wrzenia. Wymieszać skrobię kukurydzianą z niewielką ilością wody, aby powstała rzadka pasta. Wmieszać wymieszaną skrobię kukurydzianą do zupy i dalej gotować na wolnym ogniu, aż nabierze jasnej barwy i zgęstnieje (około 1 minutę). Dodać krewetki z powrotem do zupy i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
08 minut
Całkowity czas:
38 minut
Średnia 5 / 5 (1344 głosów)