Home Zupy Chińska zupa z krewetkami i tofu

Chińska zupa z krewetkami i tofu

by

To jest typowa chińska zupa z imbirem, krewetkami i tofu. Jest łatwa i szybka do ugotowania! Dobra na zimną pogodę!

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 (1,5 cm) kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 170 g surowych małych krewetek, obranych i oczyszczonych z przewodu pokarmowego
  • 1 l bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać olej w dużym rondlu lub w woku na dużym ogniu. Podsmażyć czosnek z imbirem, aż uwolnią się aromaty, a czosnek się lekko przyrumieni. Dodać krewetki i smażyć, mieszając, aż się usmażą, a następnie wyjąć z patelni i odstawić. Wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na średni, dodać tofu i groszek, przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do łagodnego wrzenia. Wymieszać skrobię kukurydzianą z niewielką ilością wody, aby powstała rzadka pasta. Wmieszać wymieszaną skrobię kukurydzianą do zupy i dalej gotować na wolnym ogniu, aż nabierze jasnej barwy i zgęstnieje (około 1 minutę). Dodać krewetki z powrotem do zupy i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

08 minut

Całkowity czas:

38 minut


Średnia 5 / 5 (1344 głosów)

related articles