Pyszny chłodnik z kuchni hiszpańskiej. Aromatyczna i orzeźwiająca propozycja na gorący dzień. Dodatek ziołowych grzanek sprawia, że danie jest wyjątkowe!
Składniki:
- 800 g dojrzałych pomidorów
- 1 duży ogórek, posiekany
- 1 zielona papryka, posiekana
- 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1/3 szklanki (80 ml) białego octu winnego
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2,5 szklanki (590 ml) wody
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 cebulki dymki, posiekane
- 1 duży ogórek, posiekany
- 2 jajka na twardo
Przygotowanie:
- Na każdym pomidorze zrobić nacięcie na krzyż przy ogonku, sparzyć wrzątkiem przez 1 minutę, a następnie wrzucić do zimnej wody. Obrać ze skórki i drobno posiekać.
- Pomidory wymieszać z 1 posiekanym ogórkiem, papryką, czosnkiem, oliwkami, octem, oliwą i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku. Przykryć i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- Dodać 2-3 szklanki zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Podawać schłodzoną z posiekaną cebulką, papryką, ogórkiem, jajkiem, ziołami i grzankami w osobnych miseczkach, tak, aby każdy mógł sobie dobierać dodatki wedle upodobania.
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
- Z dwóch grubych kromek chleba odkroić skórkę, a miąższ pokroić na 16 kostek. W misce wymieszać 3 łyżki oliwy z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, 1 łyżką posiekanego świeżego oregano, 2 łyżkami świeżego tymianku, 1 łyżką posiekanego świeżego rozmarynu i szczyptą chili. Dodać chleb i wymieszać, aby wszystkie kostki dobrze nasiąknęły ziołową mieszanką.
- Ułożyć na blaszce pojedynczą warstwę kostek chleba. Piec przez 10-12 minut na złoty kolor, w połowie przewracając na drugą stronę.
Gazpacho
Grzanki czosnkowe
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
12 minut
Całkowity czas:
157 minut
Średnia 5 / 5 (2309 głosów)