Bulion ten jest bardzo pożywny i smaczny, dlatego że jest gotowany na starej kurze. Jest klarowny i często gotuję go moim dzieciom. Kiedy są przeziębione zawsze proszą, żeby im go ugotować. Jest świetnym lekarstwem na wszystko. Może również stanowić świetną bazę do rosołu z kluseczkami.
Składniki:
- 1 (450g) kurczak
- 3 łodygi selera, posiekanego
- 1 cebula, poćwiartkowana
Przygotowanie:
- Włożyć kurczaka, seler i cebulę do dużego garnka. Zalać składniki wodą. Doprowadzić do wrzenia.
- Odcedzić nadmiar tłuszczu. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2 do 3 godzin.
- Wyciągnąć z garnka kurczaka i warzywa. Przecedzić bulion przez tkaninę.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
195 minut
Całkowity czas:
210 minut
Średnia 5 / 5 (971 głosów)