Home Zupy Zupa vichyssoise ze szparagami i groszkiem cukrowym

Zupa vichyssoise ze szparagami i groszkiem cukrowym

by

Vichyssoise to klasyczna francuska zupa z porów i ziemniaków. Tradycyjnie serwuje się ją na zimno, ale równie dobrze smakuje na gorąco, więc świetnie nadaje się na dni o trudnej do przewidzenia pogodzie. My przyrządzimy ją z dodatkiem szparagów i groszku cukrowego.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 170 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 średni por lub cebula, grubo posiekana
  • 300 g szparagów, oprawionych i posiekanych
  • 200 g groszku cukrowego, posiekanego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić ziemniaki, pory lub cebulę. Starannie wymieszać, przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula lub pory zmiękną, ale się nie zrumienią.
  • Dodać szparagi i groszek cukrowy, wymieszać i wlać tyle wywaru, żeby lekko przykrył warzywa. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 5-7 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Odstawić warzywa na kilka minut, żeby przestygły, a następnie zmiksować je wraz z wywarem. Wlać do miski, dodać resztę wywaru, szczypiorek lub trybulę i połowę jogurtu. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Kiedy zupa całkiem ostygnie, wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
  • Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Wlać zupę do 4 głębokich talerzy i ułożyć na powierzchni po łyżce pozostałego jogurtu. Udekorować szczypiorkiem lub trybulą i podawać natychmiast, z bułką lub chlebem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1776 głosów)

related articles