Vichyssoise to klasyczna francuska zupa z porów i ziemniaków. Tradycyjnie serwuje się ją na zimno, ale równie dobrze smakuje na gorąco, więc świetnie nadaje się na dni o trudnej do przewidzenia pogodzie. My przyrządzimy ją z dodatkiem szparagów i groszku cukrowego.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 170 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 średni por lub cebula, grubo posiekana
- 300 g szparagów, oprawionych i posiekanych
- 200 g groszku cukrowego, posiekanego
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić ziemniaki, pory lub cebulę. Starannie wymieszać, przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula lub pory zmiękną, ale się nie zrumienią.
- Dodać szparagi i groszek cukrowy, wymieszać i wlać tyle wywaru, żeby lekko przykrył warzywa. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 5-7 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Odstawić warzywa na kilka minut, żeby przestygły, a następnie zmiksować je wraz z wywarem. Wlać do miski, dodać resztę wywaru, szczypiorek lub trybulę i połowę jogurtu. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Kiedy zupa całkiem ostygnie, wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
- Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Wlać zupę do 4 głębokich talerzy i ułożyć na powierzchni po łyżce pozostałego jogurtu. Udekorować szczypiorkiem lub trybulą i podawać natychmiast, z bułką lub chlebem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1776 głosów)