Home Zupy Zimowa minestrone z makaronem

Zimowa minestrone z makaronem

by

Doskonała zupa, gęsta rozgrzewająca, aromatyczna i pożywna – dla całej rodziny! Smacznego!

Składniki:

  • oliwa
  • kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
  • 2 pokrojone w krążki marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 nieduży por

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać.
  • Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
  • Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby.
  • 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
  • Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
  • Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1455 głosów)

related articles