Doskonała zupa, gęsta rozgrzewająca, aromatyczna i pożywna – dla całej rodziny! Smacznego!
Składniki:
- oliwa
- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
- 2 pokrojone w krążki marchewki
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
- drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 nieduży por
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać.
- Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
- Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby.
- 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
- Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
- Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
60 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
110 minut
Średnia 5 / 5 (1455 głosów)