Ta słynna włoska zupa była już kopiowana na świecie, z różnymi rezultatami. Ta wersja jest bardzo pożywna i zdrowa: zawiera makaron, fasolę i świeże warzywa. Najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki, bo nabiera smaku z czasem. Podawać ze startym parmezanem i natką pietruszki.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por, pokrojony w plastry
- 2 marchewki, drobno pokrojone
- 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki
- 100 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na 2,5 cm kawałki
- 2 łodygi selera naciowego, posiekanego
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać por, marchewkę, cukinię, fasolkę szparagową i seler. Przykryć i zmniejszyć ogień na mały. Smażyć przez 15 minut, potrząsając od czasu do czasu patelnią.
- Dodać bulion, pomidory i tymianek. Doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować – przykryć i zmniejszyć ogień na mały. Gotować przez 30 minut.
- Dodać fasolkę cannellini wraz z płynem z puszki oraz makaron. Gotować przez 10 minut, aż makaron będzie ugotowany al dente. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1443 głosów)