Home Zupy Klasyczne minestrone

Klasyczne minestrone

by

Ta słynna włoska zupa była już kopiowana na świecie, z różnymi rezultatami. Ta wersja jest bardzo pożywna i zdrowa: zawiera makaron, fasolę i świeże warzywa. Najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki, bo nabiera smaku z czasem. Podawać ze startym parmezanem i natką pietruszki.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 2 marchewki, drobno pokrojone
  • 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na 2,5 cm kawałki
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekanego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać por, marchewkę, cukinię, fasolkę szparagową i seler. Przykryć i zmniejszyć ogień na mały. Smażyć przez 15 minut, potrząsając od czasu do czasu patelnią.
  • Dodać bulion, pomidory i tymianek. Doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować – przykryć i zmniejszyć ogień na mały. Gotować przez 30 minut.
  • Dodać fasolkę cannellini wraz z płynem z puszki oraz makaron. Gotować przez 10 minut, aż makaron będzie ugotowany al dente. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1443 głosów)

related articles