Prosta do przygotowania, smaczna zupa pomidorowa z bazylią. Doskonała na lekki lunch z pieczywem lub grilowanym serem!
Składniki:
- 55 g masła
- 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 250 g posiekanej cebuli
- 1400 g pomidorów – oczyszczonych z szypułek i ich nasadek, obranych i pokrojonych w ćwiartki
- 20 g posiekanych świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Dodać cebulę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion drobiowy, zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
- Przelać zupę do blendera (lub użyć miksera lub blendera ręcznego) i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę, mieszając. Przed podaniem przecedzić zupę przez sito. Udekorować każdą z porcji listkami bazylii.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1227 głosów)