Home Zupy Kremowa zupa pomidorowa z bazylią

Kremowa zupa pomidorowa z bazylią

by

Prosta do przygotowania, smaczna zupa pomidorowa z bazylią. Doskonała na lekki lunch z pieczywem lub grilowanym serem!

Składniki:

  • 55 g masła
  • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 250 g posiekanej cebuli
  • 1400 g pomidorów – oczyszczonych z szypułek i ich nasadek, obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • 20 g posiekanych świeżych liści bazylii

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Dodać cebulę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion drobiowy, zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
  • Przelać zupę do blendera (lub użyć miksera lub blendera ręcznego) i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę, mieszając. Przed podaniem przecedzić zupę przez sito. Udekorować każdą z porcji listkami bazylii.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1227 głosów)

related articles