Home Zupy Chowder z wędzonym dorszem i pasternakiem

Chowder z wędzonym dorszem i pasternakiem

by

Wspaniały przepis z Nowej Anglii, łączący słodycz pasternaku z bulionem z wędzonego dorsza. Dobrymi zamiennikami dla dorsza są inne ryby z rodziny dorszowatych, jak np. plamiak, rdzawiak, czy brosma. Jeśli lekko wędzony dorsz nie jest akurat dostępny, można użyć 700 g świeżej ryby. Świetnie smakuje w chłodne jesienne wieczory! Podawać z gorącym chrupiącym chlebem i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 225 g lekko wędzonego dorsza, usunąć skórę i ości
  • 0,5 cytryny
  • 1 łodyżka świeżego tymianku
  • 0,5 kg pasternaku, drobno pokrojonego
  • 225 g ziemniaków

Przygotowanie:

  • Jeśli wędzony dorsz bardzo mocno pachnie dymem, namoczyć go w wodzie na 30 minut, a następnie odcedzić i wypłukać.
  • W dużym rondlu zalać surowego i wędzonego dorsza wodą, dodać sok z połowy cytryny oraz tymianek. Doprowadzić płyn do łagodnego gotowania. Gotować rybę delikatnie przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy będzie ugotowana i miękka. Przełożyć rybę do miski, a wywar odłożyć na później. Gdy ryba lekko ostygnie, pociąć ją (lub pokruszyć) na kawałki wielkości 2 cm. Odstawić.
  • W czasie gdy dorsz się gotuje, obrać pasternak i pokroić w plasterki grubości 0,5 cm. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę wielkości 1 cm i umieścić je w misce z wodą, aby nie sczerniały.
  • W dużym rondlu na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła lub margaryny. Dodać cebulę i podsmażyć aż będzie miękka i złocista. Dodać pasternak, ziemniaki i 3 szklanki wywaru rybnego. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do momentu gdy warzywa zmiękną.
  • W małym rondelku podgrzać mleko ze śmietaną. Nie dopuścić do wrzenia. Wmieszać do mieszaniny z warzywami.
  • Dodać dorsza zwykłego i wędzonego, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem wmieszać pozostałą łyżkę masła. Każdą porcję oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować szczypiorkiem.

Porcja dla:

7 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (2449 głosów)

related articles