Home Zupy Węgierska zupa grzybowa

Węgierska zupa grzybowa

by

Zupa ze świeżych grzybów, która ma bardzo bogaty smak. Tradycyjny przepis, prosty i dość szybki, jak na zupę grzybową.

Składniki:

  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 kg świeżych grzybów, pokrojonych
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu stopić masło. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać koperek, paprykę, sos sojowy i bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić przez 15 minut.
  • W małej miseczce wymieszać mleko z mąką. Wlać do zupy i dobrze wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Na koniec dodać sól, pieprz, sok z cytryny, pietruszkę i śmietanę. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę (3-5 minut). Nie zagotować.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1241 głosów)

related articles