Zupa ze świeżych grzybów, która ma bardzo bogaty smak. Tradycyjny przepis, prosty i dość szybki, jak na zupę grzybową.
Składniki:
- 4 łyżki niesolonego masła
- 2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 kg świeżych grzybów, pokrojonych
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu stopić masło. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać koperek, paprykę, sos sojowy i bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić przez 15 minut.
- W małej miseczce wymieszać mleko z mąką. Wlać do zupy i dobrze wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec dodać sól, pieprz, sok z cytryny, pietruszkę i śmietanę. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę (3-5 minut). Nie zagotować.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1241 głosów)