Bardzo prosta zupa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i dużą ilością czosnku. Aromatyczne przyprawy bliskowschodnie dodają jej wartości zdrowotnych i rozgrzewających.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte przez praskę
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1300 ml bulionu warzywnego
- 3 średnie ziemniaki, obrane i posiekane
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym garnku, dodać czosnek i cebulę. Smażyć, aż zmiękną, a następnie dodać kumin i kolendrę.
- Dodać bulion i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
- Dodać ciecierzycę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- W miseczce wymieszać śmietanę z tahini i mąką kukurydzianą. Dodać do zupy, mieszając.
- Dodać posiekany szpinak, doprawić pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem. Gotować jeszcze chwilę, aż szpinak lekko zmięknie.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1324 głosów)