Home Zupy Zupa czosnkowa ze szpinakiem i ciecierzycą

Zupa czosnkowa ze szpinakiem i ciecierzycą

by

Bardzo prosta zupa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i dużą ilością czosnku. Aromatyczne przyprawy bliskowschodnie dodają jej wartości zdrowotnych i rozgrzewających.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte przez praskę
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i posiekane

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym garnku, dodać czosnek i cebulę. Smażyć, aż zmiękną, a następnie dodać kumin i kolendrę.
  • Dodać bulion i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
  • Dodać ciecierzycę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  • W miseczce wymieszać śmietanę z tahini i mąką kukurydzianą. Dodać do zupy, mieszając.
  • Dodać posiekany szpinak, doprawić pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem. Gotować jeszcze chwilę, aż szpinak lekko zmięknie.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1324 głosów)

related articles