Home Zupy Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

by

Zupa kurkowa to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Ma oryginalny, tyleż łagodny co wyrazisty smak, a przy tym jest łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka (150 g)
  • kawałek (150 g) selera
  • 1 mała cebula (120 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 nieduże ziemniaki (350 g)
  • 250 g kurek

Przygotowanie:

  • Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt grube słupki. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2 cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  • Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki.
  • W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut.
  • Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem do miękkości ziemniaków (zwykle nie więcej niż 10-15 minut).
  • Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszając ją z zupą, ale już jej nie gotując. W razie potrzeby zupę dosalamy do smaku pod koniec gotowania oraz ponownie i ostatecznie pół godziny później. Podajemy na ciepło z posiekanym świeżym koperkiem.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (2158 głosów)

related articles