Zupa kurkowa to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Ma oryginalny, tyleż łagodny co wyrazisty smak, a przy tym jest łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 średnia marchewka (150 g)
- kawałek (150 g) selera
- 1 mała cebula (120 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 nieduże ziemniaki (350 g)
- 250 g kurek
Przygotowanie:
- Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt grube słupki. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2 cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki.
- W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut.
- Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem do miękkości ziemniaków (zwykle nie więcej niż 10-15 minut).
- Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszając ją z zupą, ale już jej nie gotując. W razie potrzeby zupę dosalamy do smaku pod koniec gotowania oraz ponownie i ostatecznie pół godziny później. Podajemy na ciepło z posiekanym świeżym koperkiem.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (2158 głosów)