Został oceniony jako przepyszny przez moje dzieci w wieku 6 – 11 lat! Plus, jest to prosty posiłek.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 papryka zielona, drobno pokrojona
- 1 papryka czerwona, drobno pokrojona
- 2 marchewki, posiekane
- 600 g mrożonej kukurydzy, rozmrozić
- 70 g suchych płatków ziemniaczanych (można zastąpić puree ziemniaczanym w proszku)
Przygotowanie:
- W dużym rondlu, na średnim ogniu, stopić masło. Podsmażyć cebulę, czerwoną i zieloną paprykę i marchew aż będą miękkie.
- Dodać rozmrożoną kukurydzę, płatki ziemniaczane, sól, paprykę w proszku i 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodać mleko i śmietanę. Podgrzewać, ale nie gotować. Podawać zupę posypaną tartym serem.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1139 głosów)