Home Zupy Kolorowa zupa z kukurydzą

Kolorowa zupa z kukurydzą

by

Został oceniony jako przepyszny przez moje dzieci w wieku 6 – 11 lat! Plus, jest to prosty posiłek.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 papryka zielona, drobno pokrojona
  • 1 papryka czerwona, drobno pokrojona
  • 2 marchewki, posiekane
  • 600 g mrożonej kukurydzy, rozmrozić
  • 70 g suchych płatków ziemniaczanych (można zastąpić puree ziemniaczanym w proszku)

Przygotowanie:

  • W dużym rondlu, na średnim ogniu, stopić masło. Podsmażyć cebulę, czerwoną i zieloną paprykę i marchew aż będą miękkie.
  • Dodać rozmrożoną kukurydzę, płatki ziemniaczane, sól, paprykę w proszku i 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodać mleko i śmietanę. Podgrzewać, ale nie gotować. Podawać zupę posypaną tartym serem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1139 głosów)

related articles