Włoska zupa toskańska z kiełbasą.
Składniki:
- 450 g wędzonej kiełbasy
- 2 ziemniaki pokrojone w 0,5 cm plasterki
- 120 g drobno posiekanej cebuli
- 6 plastrów boczku
- 1,5 łyżeczki rozgniecionego czosnku
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
- Wyłożyć pętka kiełbasy warstwami na blachę do pieczenia i piec 25 minut lub do momentu aż się upieką. Przeciąć wzdłuż na pół, a następnie kroić pod kątem na plasterki o grubości 1,5 cm.
- Do dużego garnka włożyć cebulę i boczek i podsmażać na średnim ogniu, aż cebula będzie prawie przezroczysta.
- Wyjąć boczek i rozdrobnić. Odłożyć na bok.
- Dodać czosnek do cebuli i podsmażać jeszcze przez minutę. Dodać bulion lub bulion w proszku, wodę i ziemniaki, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodać rozdrobniony bekon, kiełbasę, jarmuż i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty, a następnie podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
55 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1285 głosów)