Home Zupy Zuppa Toscana

Zuppa Toscana

by

Włoska zupa toskańska z kiełbasą.

Składniki:

  • 450 g wędzonej kiełbasy
  • 2 ziemniaki pokrojone w 0,5 cm plasterki
  • 120 g drobno posiekanej cebuli
  • 6 plastrów boczku
  • 1,5 łyżeczki rozgniecionego czosnku

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
  • Wyłożyć pętka kiełbasy warstwami na blachę do pieczenia i piec 25 minut lub do momentu aż się upieką. Przeciąć wzdłuż na pół, a następnie kroić pod kątem na plasterki o grubości 1,5 cm.
  • Do dużego garnka włożyć cebulę i boczek i podsmażać na średnim ogniu, aż cebula będzie prawie przezroczysta.
  • Wyjąć boczek i rozdrobnić. Odłożyć na bok.
  • Dodać czosnek do cebuli i podsmażać jeszcze przez minutę. Dodać bulion lub bulion w proszku, wodę i ziemniaki, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Dodać rozdrobniony bekon, kiełbasę, jarmuż i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty, a następnie podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

55 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1285 głosów)

related articles