Home Zupy Zupa z wołowiną po wietnamsku

Zupa z wołowiną po wietnamsku

by

Ta zupa podawana jest razem z półmiskiem świeżych ziół, w towarzystwie sosów chili, hoisin i rybnego. W ten sposób każdy może sobie doprawić danie według uznania. Mięso przyrządzane jest w bardzo nietypowy sposób! Plasterki wołowiny muszą być bardzo cieniutkie, bo gotują się w gorącym wywarze już na talerzu. Warto spróbować!

Składniki:

  • 4 litry bulionu wołowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w talarki
  • 6 plasterków świeżego imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 200 g świeżych kiełków fasoli
  • 1 szklanka świeżej bazylii

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować bulion z cebulą, imbirem, trawą cytrynową, cynamonem i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
  • Na półmisku ułożyć kiełki fasoli, miętę, bazylię, kolendrę, chili i kawałki limonek.
  • Makaron ryżowy moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzić i podzielić na 6 miseczek – do każdej na wierzch dodać surowe plasterki wołowiny. Chochelką nalewać gorący wywar. Podawać razem z ziołami i sosami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1461 głosów)

related articles