Cioppino to gęsty gulasz z owoców morza pochodzący z Monterey Bay w Kalifornii. Ta wersja powstała w San Diego i ma południowo-zachodni smak. Podawać z dużymi chusteczkami, szczypcami do krabów, dodatkowymi miseczkami na muszle i miskami z wodą do mycia rąk (opcjonalnie). Można użyć różnych rodzajów owoców morza, w zależności od tego, co jest danego dnia w sklepie, na targu, lub co się uda złowić.
Składniki:
- 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 łodygi selera naciowego, posiekanego wraz z liśćmi
- 4 marchewki, pokrojone w plasterki
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 15 g (1/4 szkl.) posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 puszka (800 g) pomidorów w cząstkach
- 500 ml (2 szkl.) soku pomidorowego
- 230 ml (ok. 1 szkl.) soku z małży (można zastąpić bulionem drobiowym lub rybnym rozcieńczonym wodą)
- 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
Przygotowanie:
- W dużym garnku na zupę na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę, seler, marchew, ziemniaki i czosnek, i podsmażać przez 5 do 10 minut. Dodać pietruszkę, kolendrę, pomidory, sok pomidorowy, sok z małży, białe wino, bazylię, oregano, tymianek, chili w proszku, pieprz cayenne, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny.
- Około 15 do 20 minut przed podaniem, dodać rybę, krewetki, małże, mule, mięso z kraba i przegrzebki. Gotować, mieszając, przez około 5 minut, aż krewetki nie będą już różowe, a muszle małży się otworzą. Usunąć wszystkie zamknięte muszle przed podaniem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
135 minut
Całkowity czas:
165 minut
Średnia 5 / 5 (1945 głosów)