Pyszna zupa brokułowa z ziemniakami i kapustą pak choi (bok choi). Jako danie główne starczy jej dla 2 osób, a jako przystawka – dla 4.
Składniki:
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w ćwiartki
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 biała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 1 kapusta pak choi, posiekana
- 300 ml wody
- 1/2 warzywnej kostki rosołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotować przez 15-20 minut.
- W tym czasie, w rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać brokuły i kapustę. Gotować, aż brokuł będzie miękki. Odcedzić.
- Włożyć warzywa do blendera, dodać cebulę, wodę, kostkę rosołową, sól i pieprz. Zmiksować.
- Przelać zupę do rondla, w którym była smażona cebula, podgrzać i podawać.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1617 głosów)