Home Zupy Karaibska zupa z czarnej fasoli

Karaibska zupa z czarnej fasoli

by

Kremowa zupa o smaku Karaibów. Jeśli użyjecie do niej czarnej fasoli z puszki, czas gotowania trzeba zmniejszyć do 40 minut (po dodaniu fasoli). Jeśli macie ochotę, możecie też dodać 400 g szynki konserwowej (po dodaniu bulionu).

Składniki:

  • 500 g suchej czarnej fasoli
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 łodyg selera naciowego, posiekanych (wraz z liśćmi)
  • 500 ml wody
  • 2 l bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • W średnim garnku namoczyć czarną fasolę w 1,5 l wody. Przykryć garnek i odstawić na noc.
  • W innym, dużym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać cebulę, czosnek i posiekanego selera. Smażyć, aż zmiękną.
  • Fasolę odcedzić i przepłukać. (Jeśli używacie fasoli z puszki też trzeba ją odcedzić i przepłukać.) Dodać fasolę do garnka z selerem wraz z 2 szklankami wody i bulionem drobiowym. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.
  • Dodać pieprz cayenne i kumin. Częściowo przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 2 do 2,5 godziny, aż fasola będzie miękka.
  • Zmiksować zupę partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka i gotować.
  • Dodać ocet balsamiczny, sherry, sos sojowy i pieprz. Podawać na gorąco z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu i posypaną zieloną cebulką.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

150 minut

Całkowity czas:

650 minut


Średnia 5 / 5 (1712 głosów)

related articles