Kremowa zupa o smaku Karaibów. Jeśli użyjecie do niej czarnej fasoli z puszki, czas gotowania trzeba zmniejszyć do 40 minut (po dodaniu fasoli). Jeśli macie ochotę, możecie też dodać 400 g szynki konserwowej (po dodaniu bulionu).
Składniki:
- 500 g suchej czarnej fasoli
- 1,5 l wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 6 łodyg selera naciowego, posiekanych (wraz z liśćmi)
- 500 ml wody
- 2 l bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- W średnim garnku namoczyć czarną fasolę w 1,5 l wody. Przykryć garnek i odstawić na noc.
- W innym, dużym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać cebulę, czosnek i posiekanego selera. Smażyć, aż zmiękną.
- Fasolę odcedzić i przepłukać. (Jeśli używacie fasoli z puszki też trzeba ją odcedzić i przepłukać.) Dodać fasolę do garnka z selerem wraz z 2 szklankami wody i bulionem drobiowym. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.
- Dodać pieprz cayenne i kumin. Częściowo przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 2 do 2,5 godziny, aż fasola będzie miękka.
- Zmiksować zupę partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka i gotować.
- Dodać ocet balsamiczny, sherry, sos sojowy i pieprz. Podawać na gorąco z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu i posypaną zieloną cebulką.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
150 minut
Całkowity czas:
650 minut
Średnia 5 / 5 (1712 głosów)